Skip to main content

U današnje vrijeme,vrlo je važno zaštiti svoje oči od lošeg utjecaja sunca, zaštita je moguća na više načina, nošenjem pokrivala za glavu, sunčanih naočala ili kontaktnih leća koje imaju zaštitu od ultraljubičastog zračenja.

Pokrivalima za glavu djelomično štitimo oči od negativnog UV zračenja, jer određeni dio zraka ipak prođe kroz njih.

Kvalitetne sunčane naočale mogu garantirati čak i stopostotnu zaštitu od UV-zraka. Prilikom izbora sunčanih naočala koje mogu kvalitetno i efikasno blokirati štetno ultraljubičasto zračenje, treba imati na umu nekoliko stvari.

Potražite na naočalama certifikat ili oznaku koja govori o postotku štetnog zračenja koje naočale blokiraju i vrsti UV-zračenja od kojeg štite oči.

Polarizirane na znači da leće tih sunčanih naočala smanjuju odbljesak sunca od drugih površina, poput odbljeska sunca od površine vode. Takve naočale ne moraju ujedno i štititi od UV-zračenja, pa je potrebno potražiti i neku drugu oznaku ili certifikat koji označava postotak UV zaštite.

Od velike je važnosti da sunčane naočale imaju filter za ultraljubičaste zrake. Tamne naočale koje ne zadržavaju UV-A- i UV-B-zrake mogu samo povećati opasnost zato što se iza njih zjenice šire kako bi se prilagodile smanjenoj količini svjetlosti, izlažući tako oči većoj količini opasnog UV-zračenja.

Boja plastike naočalne leće manje je važna i ona je stvar mode. Puno je važnije da postoji stopostotna UV-zaštita. Ipak po gradu se više nose sivi i smeđi tonovi dok je uz more primjerenija zelena boja. Cijena sunčanih naočala također je bitna jer jednim dijelom ukazuje na kvalitetu naočalne leće i okvira. Prednost treba dati modelu sa stopostotnom UV-zaštitom te naočale nabavljati u provjerenim optičkim centrima, a ne na tržnici ili neovlaštenim dućanima.