Skip to main content

Strabizam je poremećaj položaja očiju i vidne funkcije. Oči ne stoje paralelno nego u određenom pravcu pogleda postoji devijacija.

Paralelni položaj očiju ima veliko značenje za kvalitetan razvoj vida u djetinjstvu, a tijekom života omogućuje vidnu funkciju bez tegoba. Strabizam uz to što je estetska pogreška oka povezan je i s smanjenjem vidnog prostora.

Najčešće nepravilnosti koje sljeduju strabizmu su građa očne jabučice (dalekovidnost i astigmatizam), građa ili funkcija mišića koji pokreću oko te razvoj refleksa u mozgu koji su važni za suradnju oba oka u procesu vida.
Vid se razvija rođenjem, najkritičnije razdoblje nastanka slabovidnosti kod strabizma je u prvih par godina života. Stoga je vrlo važno prvi sistematski pregled vida učiniti kod djece u starosti od 3-4godine kako bi liječenje bilo što uspješnije.Strabizam se ne može liječiti bez nošenja naočala. Kod teške slabovidnosti koristi se metoda prekrivanja vodećeg oka uz svakodnevno kućno vježbanje slabovidnog oka, uz redovite liječničke kontrole.

Uz ovakve metode ispravlja se položaj očiju I liječi se funkcija vida.
U daljnjem životu to znači mogućnost odabira željenog zanimanja i služenja novim tehnološkim dostignućima, bez ograničenja.